Jaarbericht

2016

Dieuwke Turksma met assistentiehond Riki

‘Ik geniet enorm van mijn zelfredzaamheid’

‘Natuurlijk had ik me vroeger, voor ik in een rolstoel terecht kwam, het leven anders voorgesteld. Maar ik ben van nature een blij persoon en Riki helpt me positief te blijven. Omdat zij zoveel voor me doet, houd ik energie over voor vrijwilligerswerk en een sociaal leven’, vertelt Dieuwke Turksma.

Lees verder

VN-verdrag eindelijk geratificeerd

In januari 2016 overhandigde KNGF Geleidehonden symbolisch de sleutel van toegankelijkheid aan de Tweede Kamer, voor ratificering van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Een half jaar later stemde de Tweede Kamer eindelijk in met een wet die uitvoering geeft aan dit verdrag. Dit betekent dat openbare bedrijven en instellingen zoals restaurants, hotels, openbare gebouwen en scholen vanaf 2017 verplicht zijn hun panden toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Bij restaurant Jamie’s Italian in Rotterdam vierden zes geleidehonden en een KNGF-pup met hun bazen alvast dat ze overal welkom zijn.

Lees meer


Eerste bezoekers op de beleving

Het afgelopen jaar verwelkomde KNGF Geleidehonden haar eerste bezoekers op de beleving. Deze virtual reality-ervaring geeft mensen inzicht in hoe het is om blind met een geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. De geleidehondenbeleving bleef ook internationaal niet onopgemerkt. Zo ontving KNGF Geleidehonden een delegatie van Samsung Guide Dog School uit Zuid-Korea. Daarnaast is er ook belangstelling getoond door andere buitenlandse geleidehondenscholen.

Lees meer


BN’ers zwoegen in Mud Masters VIPS

Tijdens Mud Masters VIPS: helden over de hindernis van SBS6 gingen vijf bekende Nederlanders met een sportief maatje de uitdaging aan om een spannend parcours vol obstakels af te leggen. De race stond symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking iedere dag met hulp van de hond overwinnen. Met hun inzet haalden de BN’ers geld op voor de opleiding van onze hondenhelden. Tussentijds gaven zij in openhartige interviews met geleidehondenbazen inzicht in het leven met een beperking en de belangrijke rol van een geleidehond. Het goed bekeken programma krijgt in 2017 een vervolg met nieuwe kandidaten.

Lees meer


Geleidehonden krijgen nieuw tuig

KNGF Geleidehonden vervangt na dertig jaar het welbekende witte blindengeleidehondentuig door een lichtgewicht en moderne variant. In het nieuwe tuig zijn ontwerpprincipes van drones, rugzakken en kitesurf trapezes verwerkt door het Leidse bureau npk design. Vooral op het gebied van comfort voor zowel hond als baas zijn grote verbeteringen aangebracht. Enkele geleidehondenbazen en instructeurs werken inmiddels met het prototype. Met hun bevindingen kunnen begin 2017 de laatste verbeterpuntjes worden doorgevoerd. Daarna schakelen we volledig over naar het nieuwe, innovatieve, paarse tuig met geel logo.

Lees meer


Appen over vuurwerkregels

‘Steek geen vuurwerk af in de nabijheid van een geleidehond en zijn baas’ en ‘respecteer de vuurwerkvrije zones en toegestane tijden voor afsteken’. Deze boodschap bracht KNGF Geleidehonden in 2016 wederom onder de aandacht, ditmaal met behulp van 6.000 WhatsApp-groepen van burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie (Wabp). Beheerders van deze groepen ontvingen informatie over de wettelijke en gemeentelijke regelingen rondom het afsteken van vuurwerk. Ook organiseerden we voorlichtingsessies in de bovenbouwklassen van het basisonderwijs.

Lees meer